Šetrí temperovanie domu náklady na vykurovanie?

Energetický certifikát

 

Temperujete svoje príbytky? V súčasnosti, kedy náklady na energie neustále rastú, je čoraz dôležitejšie hľadať spôsoby ako efektívne využívať energiu v domácnosti. Jednou z techník, ktorá pomáha znížiť náklady na vykurovanie, je temperovanie domu. V článku sa pozrieme nato, čo temperovanie znamená, ako správne nastaviť teplotu v dome a aké opatrenia vedú k úspore energie.

Čo je temperovanie domu?

Temperovanie domu znamená udržiavanie konštantnej, ale zníženej teploty v domácnosti, keď sa v nej nachádza menej osôb alebo keď sa nevyužívajú všetky priestory. Na rozdiel od klasického vykurovania, kde sa teplota v miestnostiach udržiava na vyššej úrovni po celý deň, temperovanie umožňuje regulovať teplotu a využiť energiu efektívnejšie.

Vďaka temperovaniu udržujete svoj dom v komfortnej teplote bez nadmernej spotreby energie. Napríklad, ak odchádzate z domu na dlhšiu dobu alebo počas noci, znížte teplotu. Avšak pozor! Múry rodinných domov majú dobrú akumulačnú schopnosť tepla. Ak ich necháme vychladnúť na teplotu pod 10 °C, na ich opätovné zohriatie a vykúrenie na teplotu cez 20 °C minieme veľké množstvo energie.

Ak budova nie je dlhšiu dobu aktívne využívaná, začne veľmi rýchlo chátrať. Steny a nábytok plesnivejú, omietka a potrubia praskajú. Väčšina týchto problémov vzniká  kombináciou pôsobenia relatívne nízkych teplôt a vlhkosti. Nepríjemné prekvapenia v podobe spomínaných problémov si vo svojich obydliach nájdu majitelia, ktorí podcenili dôležitosť temperovania.

Zdroj: Freepik.com

 

Optimálne nastavenie teploty temperovania

Teplotu temperovania domu ovplyvňuje hlavne frekvencia a periodicita využívania. Priestory, ktoré nie sú obývané po celý rok, sa odporúča temperovať na teplotu približne  5 °C, hlavne z dôvodu zamedzenia zamŕzania vody v potrubiach.

Priestor, ktorý je obývaný príležitostne  (napríklad víkendová chatka) sa odporúča teplota temperovania v rozmedzí  13 – 15 °C. Samotné temperovanie priestorov by malo byť vždy doplnené aspoň občasným nárazovým vyvetraním kvôli minimalizovaniu vlhkosti, ktorá by veľmi rýchlo viedla k šíreniu plesní a zatuchnutiu.

Moderné programovateľné termostaty umožňujú nastaviť teplotu podľa časového harmonogramu. Môžete si napríklad nastaviť zníženie teploty počas noci alebo počas pracovnej doby, keď nie ste doma a zvýšiť ju pred príchodom domov. Takto dokážete regulovať spotrebu energie a šetriť na nákladoch bez straty komfortu.

Ak podceníte temperovanie, tak neprichádzate len o peniaze. Nakopiť sa môžu aj problémy s vlhkosťou, plesňami a praskaním omietok. Temperovaný dom, zdravý dom.

Ďalšie faktory ovplyvňujúce náklady na vykurovanie

Kvalitná tepelná izolácia je kľúčovým faktorom pri udržiavaní tepla v dome. Ak je dom dobre zateplený, potreba temperovania sa výrazne znižuje, pretože teplo sa udrží v miestnostiach dlhšie. Izolácia stien, strechy a podláh môže znížiť tepelné straty a tým aj vaše náklady na vykurovanie.

Je dôležité správne nastaviť teplotu v rôznych miestnostiach podľa ich využitia. Miestnosti, ktoré sa menej využívajú, napríklad hosťovské izby alebo sklady, môžete temperovať na nižšiu teplotu napríklad 15°C. To výrazne zníži spotrebu energie.

Nie všetky vykurovacie systémy sú rovnako efektívne. Tepelné čerpadlá a podlahové vykurovanie sú často efektívnejšie pri temperovaní ako tradičné radiátory alebo plynové kotly. Temperovanie priestorov môže byť pokrývané výkonom tepelného čerpadla a na dokurovanie by sa používal sekundárny zdroj, napríklad krbové kachle, plynový kotol alebo  kotol na pevné palivo.

Úsporné opatrenia pri temperovaní domu

  • Počas zimných mesiacov je dôležité nastaviť teplotu optimálne tak, aby ste zabezpečili komfort, ale zároveň ušetrili energiu. Jedným z účinných opatrení je zníženie teploty v noci na 16-18°C, čo výrazne zníži náklady bez toho, aby ste stratili komfort.
  • V starších domoch s nižšou úrovňou tepelnej izolácie je temperovanie náročnejšie, ale stále možné. Tu je dôležité zamerať sa na doplnenie izolácie, aby ste minimalizovali tepelné straty. Menšie náklady na zateplenie môžu viesť k dlhodobej úspore na vykurovaní.
  • Striedanie denného a nočného režimu vykurovania výrazne znižuje spotrebu energie. Počas dňa, keď sa miestnosti využívajú, je dôležité udržiavať komfortnú teplotu. Naopak počas noci, keď domáci spia alebo sa menej pohybujú, teplotu znížte.
  • V súčasnosti temperovaniu budov výrazne prispieva aj architektúra. Čoraz viac sa využívajú veľké presklené priestory, ktoré fungujú ako pasívny zdroj solárneho vykurovania. Južne orientovaná strana domu sa dá využívať ako zimná záhrada, ktorá dokáže veľmi účinne akumulovať teplo a značne tak napomáha temperovaniu. 
  • Správne nastavenie teploty ovplyvňuje spotrebu energie, najmä v závislosti od úrovne izolácie a typu domu.  

Šetrenie vďaka temperovaniu

Temperovanie domu je účinný spôsob, ako šetriť na nákladoch na vykurovanie, najmä ak sa vykonáva správne a v kombinácii s ďalšími opatreniami, ako je zateplenie a používanie moderných termostatov. Správne nastavenie teploty podľa potrieb domácnosti zníži nielen náklady na vykurovanie, ale zvýši aj komfort bývania. Implementácia týchto úsporných opatrení Vám pomôže dosiahnuť energetickú úsporu a znížiť záťaž na váš rozpočet počas chladných mesiacov.

Vypracujeme Vám certifikát na mieru.

Chcem certifikát
Ing. Rastislav Tvarog

Ing. Rastislav Tvarog

Energetický špecialista a audítor

info@twg.sk

Podobné články