Odhaľte miesta s únikmi tepla v dome

Termovízne meranie

 

Úniky tepla v dome sú často prehliadaným problémom, ktorý výrazne zvyšuje náklady na energie a znižuje komfort bývania. Nekontrolované úniky tepla nútia vykurovacie systémy pracovať intenzívnejšie, čo vedie k vyšším účtom a chladným zónam, ktoré spôsobujú kondenzáciu a plesne. To negatívne ovplyvňuje kvalitu vzduchu aj zdravie obyvateľov. Prečítajte si celý článok a zistite, ako môžete znížiť energetické straty a zlepšiť komfort vášho domova.

Prečo sú úniky tepla problémom

Úniky tepla predstavujú závažný problém, pretože výrazne znižujú energetickú efektívnosť v domácnostiach. V praxi to znamená, že vykurovacie systémy spotrebujú viac energie na udržanie príjemnej teploty v miestnostiach, čo vedie k vyšším účtom za energie. Tento jav sa často prehliada, pretože úniky tepla sú zväčša neviditeľné, no ich vplyv na rodinný rozpočet a komfort bývania je výrazný.

Tepelný diskomfort, ktorý vzniká v dôsledku únikov tepla, cítiť ako nepríjemný prievan, tvoria sa chladné miesta alebo vzniká nerovnomerné vykurovanie v rôznych častiach domu. Obyvatelia tak musia častejšie zvyšovať teplotu vykurovania, čím sa zvyšuje aj spotreba energie. Tento problém je obzvlášť citeľný v zimných mesiacoch, keď je vykurovacia sezóna na vrchole.

Nekontrolovaný únik tepla spôsobuje aj zvýšenú vlhkosť a kondenzáciu, čo vedie k tvorbe plesní a zhoršeniu kvality vzduchu. Miesta ako okná, dvere a steny sú citlivé na úniky, najmä ak nie sú dobre izolované. Ich identifikácia a riešenie sú preto kľúčové pre zlepšenie komfortu bývania a zníženie nákladov na energie.

Zdroj: TWG

 

Kde najčastejšie dochádza k únikom tepla?

Úniky tepla sa v dome vyskytujú na viacerých miestach, najmä tam, kde je slabšia tepelná izolácia alebo nedostatočné tesnenie

Nasledujúce oblasti sú najčastejšími miestami, kde uniká teplo a vyžadujú špeciálnu pozornosť pri zlepšovaní energetickej efektívnosti domu:

  • Okná a dvere: Jedným z hlavných zdrojov tepelných strát sú okná a dvere, najmä ak sú staré alebo nesprávne udržiavané. Medzery okolo rámov, nedostatočné tesnenie a staré jednoduché sklá spôsobujú výrazné tepelné úniky. Dvojsklá alebo trojsklá s kvalitným tesnením výrazne znížia tieto straty.
  • Steny: Nedostatočne izolované steny, najmä v starších budovách, sú ďalším miestom, kde dochádza k tepelným stratám. Ak v stenách existujú trhliny alebo nie je použitá adekvátna tepelná izolácia, teplo uniká cez tieto miesta, čo vedie k zvýšeniu nákladov za energie.
  • Podkrovie a strecha: Teplo prirodzene stúpa nahor, preto je strecha a podkrovie často jedným z najväčších miest, kde dochádza k únikom. Ak podkrovie alebo strecha nie sú správne izolované, teplo sa bude strácať cez tieto časti budovy, čo tvorí až 20-30 % celkových tepelných strát v dome.
  • Podlahy a pivnica: Aj podlahy a pivničné priestory sú miestami tepelných únikov, ak nie sú správne izolované. Teplo preniká do zeme alebo do nevykurovaných častí domu, ako sú pivnice, čo zvyšuje energetické straty a náklady na vykurovanie.

Ako identifikovať miesta s únikmi tepla?

Existuje niekoľko spôsobov, ako efektívne identifikovať miesta s únikmi tepla v dome:

Termovízne kameryJednou z najpresnejších metód na zistenie tepelných únikov. Tieto zariadenia dokážu zaznamenať rozdiely v teplotách povrchov, čo umožňuje vizuálne odhaliť, kde teplo uniká. Táto metóda je veľmi užitočná najmä v zimných mesiacoch, keď je rozdiel medzi vnútornou a vonkajšou teplotou výraznejší.
Testy vzduchotesnostiĎalšia metóda na identifikáciu únikov tepla. Pri tomto teste sa vchodové dvere utesnia a pomocou ventilátora sa vytvorí v dome podtlak alebo pretlak. Následne sa meria, kde do domu preniká vzduch, čím sa odhalia miesta s netesnosťami. Odhalíte tak prievan, netesnosti v izolácii či problémy s oknami a dverami.
Jednoduché domáce metódyJednoduchý spôsob zistenia únikov tepla je použitie sviečky, kadidla alebo tenkého prúžku papiera. Ak pri oknách, dverách alebo iných potenciálnych miestach únikov zapálite sviečku a plameň sa pohybuje alebo blčí, znamená to, že cez tieto miesta prúdi vzduch a dochádza k prievanu. Ďalším jednoduchým spôsobom je prejsť rukou po problematických miestach a zistiť, či cítite chladný vzduch, ktorý preniká dovnútra.

Zdroj: TWG
 

Tieto metódy umožňujú efektívne identifikovať miesta únikov tepla a podniknúť kroky na ich odstránenie, čím sa zvýši energetická efektívnosť domu a znížia náklady na vykurovanie.

Schéma tepelných strát v dome

Tepelné straty v dome sú nerovnomerne rozložené a závisia od kvality izolácie jednotlivých častí budovy. 

Hlavné zdroje tepelných strát sú:

  • Strecha: Teplo prirodzene stúpa nahor, a preto je strecha miestom, kde dochádza k najväčším stratám tepla, najmä ak nie je dostatočne izolovaná. Až 25-30 % tepelných strát uniká práve cez strechu.
  • Steny: Steny tvoria veľkú časť obvodovej konštrukcie domu, a ak nie sú dobre izolované, sú zodpovedné za 20-25 % celkových tepelných strát. To platí najmä pre staršie budovy s nedostatočnou izoláciou.
  • Okná a dvere: Okná a dvere, ak nie sú správne utesnené alebo ak sú staré s obyčajným sklom, prispievajú k 15-20 % stratám tepla. Najmä netesné rámy a medzery spôsobujú prievan a úniky tepla.
  • Podlahy: Aj podlahy sú zdrojom tepelných strát, najmä ak pod nimi nie je vykurovaný priestor alebo ak sú zle izolované. Podlahy tvoria 10-15 % celkových tepelných strát v dome.
  • Pivnice a nevykurované priestory: Tepelné straty cez pivnice a nevykurované priestory sa pohybujú medzi 5-10 %. Ak nie je pivnica izolovaná alebo ak sú stropy a steny týchto priestorov zanedbané, vedie to k značným stratám tepla.

Grafická ukážka tepelných strát v dome pred a po zateplení 

Východiskový stav

Obvodová stenaObvodový plášť je murovaný z pálenej tehly. Murivo je hrúbky 40 cm. V exteriéri nie je obvodová stena zateplená.
Strešný plášťStrešná konštrukcia je konštrukčne zhotovená z drevených dosiek a hranolov. Jedná sa o objekt s neobytným podstrešným priestorom. Strop je pôvodnej skladby.
PodlahyPodlaha na teréne a nad suterénom je tepelne izolovaná pôvodnou tepelnoizolačnou vrstvou. Povrchová úprava podlahy v objekte je rôzna podľa typu miestnosti.
Okná a dvereOtvorové výplňové konštrukcie sú drevené pôvodného typu so súčiniteľom prechodu tepla zasklením Ug=2,7 W/(m2*k).
VykurovanieTeplovodná vykurovacia sústava stredotlaká nízkoteplotná s vnútorným obehom teplonosnej látky. Ide o uzavretú (tlakovú) vykurovaciu sústavu do 110°C. Zdroj tepla je kotol. Jedná sa o starší kotol na zemný plyn. Účinnosť starších kotlov na zemný plyn stanovená podľa vyhlášky Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Slovenskej republiky č. 364/2012 Z.z. je v rozmedzí 83 % až 89 %.
Príprava teplej vodyTeplá voda je pripravovaná v samostatnom akumulačnom zásobníku a je ohrievaná vykurovacou vodou vedenou cez ohrievaciu špirálu. Ide o prednostný ohrev teplej vody pred vykurovaním, ktorý prebieha vypínaním a zapínaním obehového čerpadla a zapínaním a vypínaním horáka, aby teplota kotlovej vody vzrástla až do pevne stanovenej teplotnej hranice.

 

Zdroj: TWG

 

Navrhovaný stav

Obvodová stenaObvodový plášť je murovaný z pálenej tehly. Murivo je hrúbky 40 cm. V exteriéri je obvodová stena zateplená fasádnymi tepelnoizolačnými doskami z grafitového polystyrénu hrúbky 15 cm. Zateplovací systém je kontaktný.
Strešný plášťStrešná konštrukcia je konštrukčne zhotovená z drevených dosiek a hranolov. Jedná sa o objekt s neobytným podstrešným priestorom. Zateplenie stropu je zrealizované z minerálnej vlny celkovej hrúbky 40 cm.
PodlahyTepelná izolácia podlahy na teréne a nad suterénom je vytvorená (v skladbe podlahy) tepelnoizolačnými tvrdenými doskami z polystyrénu hrúbky 11 cm plus systémová doska podlahového vykurovania hrúbky 3 cm. Povrchová úprava podlahy v objekte je rôzna podľa typu miestnosti.
Okná a dvereOtvorové výplňové konštrukcie sú plastové s izolačným trojsklom so súčiniteľom prechodu tepla zasklením Ug=0,6 W/(m2*k).
VykurovanieTeplovodná vykurovacia sústava stredotlaká nízkoteplotná s vnútorným obehom teplonosnej látky. Ide o uzavretú (tlakovú) vykurovaciu sústavu do 110°C. Zdroj tepla je kotol. Jedná sa o kondenzačný kotol na zemný plyn. Účinnosť kondenzačných kotlov na zemný plyn stanovená podľa vyhlášky Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Slovenskej republiky č. 364/2012 Z.z. je v rozmedzí 97 % až 105 %.
Príprava teplej vodyTeplá voda je pripravovaná v samostatnom akumulačnom zásobníku a je ohrievaná vykurovacou vodou vedenou cez ohrievaciu špirálu. Ide o prednostný ohrev teplej vody pred vykurovaním, ktorý prebieha vypínaním a zapínaním obehového čerpadla a zapínaním a vypínaním horáka, aby teplota kotlovej vody vzrástla až do pevne stanovenej teplotnej hranice.

 

Zdroj: TWG

 

Schéma rozloženia tepelných strát v dome ukazuje, že na zníženie energetických nákladov je potrebné sústrediť sa na zlepšenie izolácie v každej z týchto oblastí. Zateplenie strechy a stien, výmena okien za moderné a utesnenie medzier pri dverách prispieva ku kvalitnejšiemu komfortu bývania. Zistite viac o spôsobe výpočtu tepelných strát pre komplexné pochopenie energetickej náročnosti budovy a pre plánovanie efektívnych energetických opatrení

Ako predchádzať únikom tepla

Cielené opatrenia, ako napríklad zlepšenie izolácie, výmena starých okien či pravidelná kontrola tesnení, prispieva k úspore energie a zlepšeniu vnútorného komfortu. Identifikácia miest pomocou termovízneho merania, kde k únikom dochádza, je prvým a najdôležitejším krokom k vytvoreniu energeticky efektívnejšieho domova.

Existuje niekoľko efektívnych riešení, ktoré zlepšujú tepelnú účinnosť vášho domova:

  • Zateplenie stien: vonkajšie zateplenie fasády, ktoré ochráni celý obvodový plášť budovy alebo vnútorné zateplenie v prípadoch, keď vonkajšia izolácia nie je možná. Moderné izolačné materiály ako sú minerálna vlna, polystyrén či ekologické izolačné materiály, môžu významne znížiť tepelné straty. Vnútorné zateplenie stien však moc neodporúčame, nakoľko pri nesprávnom zhotovení je to zdroj plesní.
  • Izolácia strechy a podkrovia: Správne izolované podkrovie alebo strecha môžu znížiť straty až o 30 %. Kvalitné izolačné materiály, ako je minerálna vlna alebo fúkaná izolácia, sú často používané na dosiahnutie požadovaných úspor.
  • Výmena okien: Investícia do moderných dvojskiel alebo trojskiel znižuje straty tepla. Okrem toho je dôležité zabezpečiť kvalitné tesnenie okolo rámov okien a dverí, aby sa zabránilo prievanu.
  • Správne vetranie: Nedostatočné vetranie vedie k problémom s vlhkosťou a kondenzáciou, čo spôsobuje vznik plesní. Na správne vetranie bez tepelných strát je ideálne používať rekuperačné systémy, ktoré umožňujú výmenu vzduchu a zároveň zachytávajú teplo z odvádzaného vzduchu.
  • Pravidelná údržba a kontrola okenných tesnení: Netesnosti vznikajú postupne, preto je dôležité pravidelne kontrolovať a udržiavať tesnenia, aby sa minimalizovali energetické straty.

Zavedenie týchto opatrení zníži nielen náklady na vykurovanie, ale aj zlepší celkovú kvalitu života v domácnosti, vytvorí príjemné vnútorné prostredie a zabezpečí dlhodobú energetickú efektívnosť.

Úspora energie u vás doma

Identifikácia miest s únikmi tepla je kľúčovým prvým krokom na ceste k energetickým úsporám a zvýšeniu komfortu bývania. Akonáhle odhalíte problémové oblasti, môžete pristúpiť k ich riešeniu – či už ide o zateplenie stien, výmenu okien, izoláciu strechy alebo tesnenie dverí. Každé z týchto opatrení pomáha efektívne znížiť tepelné straty.
Na presné odhalenie únikov tepla odporúčame využiť termovízne meranie, ktoré spoľahlivo identifikuje miesta s najväčšími stratami tepla. Vďaka nemu môžete cielene zlepšiť izoláciu a eliminovať energetické straty, čím dosiahnete dlhodobé úspory a zvýšite kvalitu bývania.

 

Vypracujeme Vám termovízne meranie.

Chcem termovíziu
Ing. Rastislav Tvarog

Ing. Rastislav Tvarog

Energetický špecialista a audítor

info@twg.sk

Podobné články