Čo treba ku kolaudácii: viete aké doklady predložiť?

Energetický certifikát

 

Kolaudácia je jedným z kľúčových krokov v stavebnom procese, ktorý potvrdzuje, že stavba je pripravená na užívanie a spĺňa všetky stanovené normy a predpisy. Mať všetky potrebné doklady pripravené vopred je rozhodujúce pre hladký priebeh kolaudácie a úspešné získanie kolaudačného rozhodnutia. Tento článok Vám poskytne podrobný prehľad o tom, čo treba ku kolaudácii a aké dokumenty by ste mali mať k dispozícii, aby ste predišli nepríjemným prekvapeniam.

Povinné dokumenty ku kolaudácii

Kolaudačné rozhodnutie je oficiálny dokument, ktorý potvrdzuje, že stavba je dokončená a vhodná na užívanie. Získanie kolaudačného rozhodnutia je záverečným krokom, ktorý legalizuje stavbu. Skôr než podáte žiadosť o kolaudáciu rodinného domu, musia byť hotové tieto veci:

  • osadené všetky okná a dvere v rodinnom dome
  • dokončené schodisko so zábradlím
  • dokončené steny a stropy
  • osadené a upravené podlahy
  • kompletná inštalácia kúpeľne so sanitárnou technikou
  • hotová strecha s komínom, odkvapmi a bleskozvodmi
  • nainštalované všetky prípojky inžinierskych sietí (elektrina, kanalizácia, plyn, voda) s meračmi 

Pri podávaní žiadosti o kolaudačné rozhodnutie je potrebné zabezpečiť kompletnú dokumentáciu. Dokumentácia sa líši od požiadaviek konkrétneho stavebného úradu.

K vyplnenej žiadosti sa zvyčajne predkladá:

  • žiadosť o vydanie kolaudačného rozhodnutia
  • kópia stavebného denníka s údajmi o priebehu stavby
  • projektová dokumentácia stavby, ktorá je overená v stavebnom konaní
  • list vlastníctva
  • stavebné povolenie s údajmi o zmene stavby, zmeny lehoty dokončenia stavby, iba v prípade ak nastanú zmeny (postačia fotokópie)
  • splnomocnenie (v prípade, že niekto zastupuje stavebníka v konaní)
  • geometrický plán (zameranie osadenia stavby)
  • územné rozhodnutieprávoplatné stavebné povolenie (kópia)
  • energetický certifikát stavby
  • revízne doklady a správy o vykonaných skúškach – správa k elektroinštalácii, plynoinštalácii, atest ohľadom žumpy, doklad o dodávke vody a odvádzaní splaškových vôd
  • revízne správy o bezchybnosti a odskúšaní všetkých inštalácií v dome
  • vyhlásenie o zhode - certifikáty a testy materiálov použitých pri stavbe
  •  
  • potvrdenie o zaplatení správneho poplatku za kolaudáciu v zmysle zákona č.145/1995 Z.z. o správnych 
  • v znení neskorších predpisov

Ak žiadateľ nevie čo treba ku kolaudácii, môže sa obrátiť na stavebný úrad, projektanta alebo stavebný dozor, ktorí mu s vybavením potrebných dokladov a celým procesom kolaudácie pomôžu.
 

Zdroj: Freepik.com

 

Technické a revízne správy ku kolaudácii

Revízne správy sú neoddeliteľnou súčasťou kolaudačného procesu, pretože potvrdzujú bezpečnosť a funkčnosť všetkých inštalácií v stavbe. Bez týchto správ nie je možné získať kolaudačné rozhodnutie, pretože potvrdzujú, že všetky systémy a inštalácie boli nainštalované a overené v súlade s platnými normami a predpismi. 

Medzi najdôležitejšie patria revízne správy pre tieto profesie:

  • Elektrické rozvody - potvrdenie, že všetky elektrické inštalácie sú bezpečné a funkčné
  • Vodoinštalácie – overenie, že inštalácie na prívod a odvod vody fungujú správne a bez rizika úniku
  • Kanalizácia – revízia zabezpečujúca správne fungovanie kanalizačných systémov a ich pripojenie na verejnú sieť
  • Plynové inštalácie - zabezpečenie, že všetky plynové rozvody a spotrebiče spĺňajú požiadavky na bezpečnosť 

Nezabudnite, aby všetky revízne správy boli správne vypracované a obsahovali relevantné informácie o kontrole a overení daných technických častí stavby. Tieto správy sú neskôr predložené stavebnému úradu ako súčasť kolaudačného procesu. Ďalším kľúčovým dokumentom je energetický certifikát budovy, ktorý hodnotí energetickú náročnosť budovy a je nevyhnutný pre kolaudáciu. Nezabudnite ani na požiarnu správu, ktorá potvrdzuje, že vaša stavba spĺňa všetky požiarne predpisy a normy.

Zdroj: Freepik.com

 

Ďalšie súvisiace dokumenty a materiály

Okrem základných dokumentov sú pre úspešnú kolaudáciu potrebné aj rôzne certifikáty ku kolaudácii, ktoré dokazujú kvalitu použitých materiálov a technológií. Je dôležité zabezpečiť vyjadrenia a stanoviská od dotknutých orgánov, ako sú hygienické stanice  alebo inšpektorát práce. Nezabudnite ani na stavebný denník, ktorý by mal obsahovať všetky dôležité informácie o priebehu výstavby a použitých materiáloch.

Špecifické požiadavky pre rôzne typy stavieb

Doklady potrebné pre kolaudáciu sa môžu líšiť v závislosti od typu stavby. Pri rodinných domochpožiadavky často jednoduchšie, avšak pri bytových domoch a administratívnych budovách sú potrebné ďalšie špecifické dokumenty, ako napríklad certifikáty o inštalovaných výťahoch alebo komplexné revízne správy. Pre priemyselné objekty alebo iné špecifické stavby môžu byť požiadavky ešte rozsiahlejšie a vyžadovať špeciálne povolenia a certifikáty.

Kontrolná prehliadka na záver

Po doložení všetkých požadovaných dokladov stavebný úrad oznámi všetkým účastníkom konania (stavebník, vlastník stavby, vlastník pozemku), obci a dotknutým orgánom začatie kolaudačného konania. Musí to oznámiť najmenej 10 dní pred ústnym konaním spojeným s miestnym zisťovaním.

Praktické rady a tipy na záver

Príprava na kolaudáciu môže byť náročný proces, ale s dôkladným plánovaním a správnymi krokmi sa dá zvládnuť bez zbytočných komplikácií. Tu sú niektoré praktické rady a tipy, ktoré vám pomôžu zabezpečiť hladký priebeh kolaudácie:

  1. Začnite v predstihu: Nenechávajte prípravu dokumentov na poslednú chvíľu.
  2. Využite odbornú pomoc: Stavebný inžinier, architekt alebo skúsený stavebný dozor môže poskytnúť cenné rady a pomôcť vám zostaviť kompletný balík dokumentov.
  3. Kontrola dokumentov: Vždy si overte, že všetky dokumenty sú správne a aktuálne.
  4. Udržiavajte otvorenú komunikáciu s úradmi: Ak počas prípravy zistíte, že niektorý dokument chýba alebo nie je v poriadku, neváhajte kontaktovať príslušné úrady.
  5. Dokumentujte všetko počas výstavby: Stavebný denník, fotodokumentácia a revízne správy sú neoceniteľné dokumenty, ktoré môžu výrazne uľahčiť kolaudačný proces.
  6. Riešte problémy okamžite: Ak sa počas stavby vyskytne problém, ako je zistenie nekompatibility materiálov alebo technických riešení, riešte ho ihneď.
  7. Zvážte postupnosť dokumentácie stavby: Už pri začiatku stavby je dobré premýšľať o tom, ako budete dokumentovať jednotlivé časti stavby.
  8. Pripravte si záložný plán: Aj pri najlepšej príprave sa môžu vyskytnúť nečakané problémy.
  9. Zostavte si kontrolný zoznam: Pred samotnou kolaudáciou si vytvorte kontrolný zoznam všetkých dokumentov a úloh, ktoré je potrebné splniť.
  10. Po kolaudácii uchovávajte dokumenty: Po úspešnej kolaudácii si všetky dokumenty starostlivo uchovajte.

 

Kolaudácia je kľúčovým krokom v stavebnom procese, kde sa overuje, či stavba spĺňa všetky technické a právne požiadavky na bezpečné užívanie. Z energetického hľadiska je zásadné, aby všetky použité materiály a služby prispievali k energetickej efektivite budovy, čo potvrdzuje aj energetický certifikát. V príprave na kolaudáciu je preto nevyhnutné mať dôkladne vypracovanú projektovú dokumentáciu, revízne správy o všetkých technických zariadeniach a potvrdenia o zhode použitých materiálov. Precízna príprava a dôsledná kontrola všetkých aspektov stavby sú kľúčové nielen pre úspešnú kolaudáciu, ale aj pre dlhodobé úspory a udržateľnosť prevádzky budovy.

Vypracujeme Vám certifikát na mieru.

Chcem certifikát
Ing. Rastislav Tvarog

Ing. Rastislav Tvarog

Energetický špecialista a audítor

info@twg.sk

Podobné články